pole obszaru
dresi:

Jak obliczyć pole tego obszaru?
y=e
−3x y=3x+1 Oś OX
Krzywa e
−3x przecież chyba nigdy nie zetknie się z osią OX, więc jak mam wyznaczyć obszar?
Rysunek poglądowy
20 lut 20:16
Adamm: ∫0x0(3x+1)dx+∫x0∞e−3xdx gdzie x0 to rozwiązanie
3x+1=e−3x
20 lut 20:18
dresi: I jak rozwiązać takie równanie? Nie mam pojęcia
20 lut 20:19
Basia:

jezeli
na pewno os OX to bedzie calka niewlasciwa
P =
−1/3∫
0(3x+1)dx +
0∫
+∞e
−3xdx
20 lut 20:20
dresi: I pomyśleć, że takich rzeczy nie robimy na zajęciach, a wymagają tego na kolosie...
Dzięki!
20 lut 20:21
Basia: wystarczy porzadnie narysowac; widac, ze rozwiazaniem rownania
e−3x=3x+1 jest 0 (i tylko 0)
20 lut 20:22