matematykaszkolna.pl
Dla jakich Daro: Dla jakich wartości parametru m nierówność jest prawdziwa dla każdej liczby rzeczywistej x?
 1 
(m−1)(m+1)x2+(m−1)x+

>0
 4 
zatem Δ<0 a>0 (m−1)(m+1)>0 m∊(−;−1)u(1;) dla m=1
1 

>0 m∊R
4 
(m−1)2−m2+1<0 m>1 ================= Czy te zadanie rozwiazalem poprawnie?
20 lut 19:42
PW: Wielbicielu Delty Naszej Kochanej, a skąd masz pewność, że zawsze jest to nierówność kwadratowa? I punkciki poszły....
20 lut 19:47
Daro: no sprawdzilem przeciez co sie dzieje dla m=1,czyli dla funkcji liniowej,dla m=−1 nie wychodzi nic zawsze prawdziwego
20 lut 19:49
PW: Słabo to sprzedałeś, gdzieś na marginesie rozważań o delcie. A już stwierdzenie dla m=1
 1 

>0 m∊R
 4 
może spowodować, że egzaminator wybałuszy oczy.
20 lut 19:54
Daro: a nie jest to rzeczywiste dla tego danego konkretnego m?myslalem,ze to stwierdzenie jest zawsze prawdziwe czyli po prostu rzeczywiste
20 lut 19:55
Daro: pomijajac wybałuszenie oczu egzaminatora i moje zamiłowanie do delty i liczb rzeczywistych jest to dobrze rozwiązane?nie mam odpowiedzi a chce sie upewnic
20 lut 19:57
PW: Teraz to już nic nie rozumiem. Pewnie nie chcesz takiej rady, ale jako stary nauczyciel poradzę Ci: − Pisz więcej zrozumiałych, prostych zdań po polsku, tak żeby rozwiązanie było zrozumiałe dla czytelnika. Jak większość uczniów na widok czegoś, co może być nierównością kwadratową, zacząłeś od wyróżnika. Ani słowa nie napisałeś, że badana nierówność może być nierównością liniową. Coś napisałeś o jakimś a>0, którego w ogóle w treści zadania nie ma. Nie udzieliłeś odpowiedzi. Chcę Ci zwrócić uwagę − tak jak piszę ja, będzie to oceniał egzaminator, który nie był u was na lekcjach, nie zna ucznia i ocenia to, co widzi. Między innymi kryterium oceny jest prawidłowa ostateczna odpowiedź − a tej nie ma. Na koniec wyliczyłeś z pewnej nierówności (czytelnik wprawny domyśli się, że to właśnie jest warunek Δ>0, ale trzeba się ciężko zastanawiać skąd to) i zostawiłeś na koniec m>1 (jako odpowiedź?). Być może porównałeś to z warunkiem m∊(−;−1)u(1;), ale pewności nie ma, może to czysty przypadek, że akurat "zmieściło się"?
20 lut 20:22
Daro: z tym a>0 to przyzwyczajenie z ogólnej postaci funkcji kwadratowej oczywiscie chodzilo o (m−1)(m+1)>0,nie chodziło mi o klarowne rozwiązanie krok po kroku zadania bo jest to oczywiste ze na egzaminach sie powinno pisac jasno i wyjasniac tylko chodzilo mi o sam zarys a nie pisanie skrupulatnego rozwiazania,ale no tak racja,dla osob odczytujacych wersję powyższą może być to dosyć pogmatwane,chociaz myslalem,ze w miare czytelne ale faktem jest to ze nie musi byc bo spisywalem mysli bez tlumaczenia,kazda rada jest dobra wiec dziekuje
20 lut 20:33