sd
sda: pole obszaru
y=lnx y=0 x=√8
mam pole narysowane
i pisze całke do liczenia pola
górna granica √8 dolna 1
∫lnx=1/√8−ln1=√2/2−0
20 lut 19:36
sda: ale cos robie zle '/
20 lut 19:36
Jerzy:
A jaką masz całkę: ∫lnxdx ?
20 lut 19:48
sda: tak
20 lut 19:49
sda: ale w odp mam ze pole wychodzi 3√2ln2−√8+1
20 lut 19:49
Jerzy:
Co "tak" ?
∫lnxdx = ?
20 lut 19:50
sda: ja tam pochodna zrobiłem xD ALE NIC mi to nie daje i tak nwm jak wyliczyc
20 lut 19:51
sda: całke mam ∫lnxdx
20 lut 19:51
Jerzy:
Liczysz przez części:
v' = 1 u = lnx
20 lut 19:53
Basia:

P =
1∫
√8lnx dx
I=∫ln(x) dx =
[v'=1 v=x]
I = x*ln(x) − ∫1dx = x*ln(x)−x +C = x(ln(x) − 1) + C
P =
√8*(ln
√8−1) − 1*(ln1−1) =
√8*(ln
√8−1) −1(0−1) = 2
√2*(ln(2
√2) − 1)+1
| | 3 | |
mozna jeszsze zapisac ln(2√2) = ln23/2 = |
| *ln(2) |
| | 2 | |
i bedzie
| | 3 | |
P = 2√2* |
| *ln2 − 2√2 + 1 = 3√2*ln(2) − 2√2+1 |
| | 2 | |
20 lut 19:55
sda: no to mam lnx2−ln|x|
20 lut 19:57
Jerzy:
Brawo Basiu ... jestem pod wrażeniem.
20 lut 19:58
Basia:
20 lut 19:59
Jerzy:
Masz już "gotowca" wyżej, więc przepisz bezwiednie do kajetu i nie myśl o tym, skąd co sie
wzięło.
20 lut 19:59
sda: ja to nie mam na zadanie tylko musze nauczyc sie tego na kolosa xD
20 lut 20:01
Jerzy:
O to mi chodziło, więc tym bardziej próbuj sam, a my Ci pomożemy.
Problem w tym, abyś to zrozumiał.
20 lut 20:04