wielomiany z parametrem pierwiastki
xxx: Jak wyznaczyć wszystkie miejsca zerowe wielomianu W(x)= ax3+bx−1 jeśli wiadomo że jednym z
miejsc zerowych tego wielomianu jest 1 oraz W(x) przy dzieleniu przez x−2 daje resztę 5?
20 lut 18:56
kochanus_niepospolitus:
skoro jednym z pierwiastków jest 1 to:
W(1) = a+b−1 =0 −> a + b = 1
skoro mamy taką resztę to:
W(2) = 8a + 2b − 1 = 5 −> 4a + b = 3
układ dwóch równań z dwoma niewiadomymi ... wyznaczasz a i b
później dzielisz wielomian W(x) przed dwumian (x−1) i wyznaczasz pozostałe dwa miejsca zerowe
20 lut 18:57
xxx: Dziękuję bardzo
20 lut 19:07