Rozwiąż równanie trygonometryczne
bukos98: Rozwiąż równanie:
tg3x=tg(x−U{π}/{3})
20 lut 18:54
kochanus_niepospolitus:
a to jest jednak x tam

analogicznie:
20 lut 18:55
kochanus_niepospolitus:
ale nowego tematu nie musiałeś zakładać
20 lut 18:55
bukos98: i co z tym dalej? podzielić przez 3?
20 lut 19:01
Basia: nie, odjac x obustronnie i podzilic przez 2
20 lut 19:10
bukos98: Rzeczywiście, dziękuję bardzo!
20 lut 19:12
bukos98: A możecie jeszcze pomóc w tych równaniach:
a) sin2x+2sinx=0
b) sin2x=cosx
c) 3cosx−2sin2x
d) cos2x−2sinx+2=0
e) cos2x+cosx+1=0
f) cos2x−cos2x−sinx=0
20 lut 19:21
Basia:
ad.a
sin2x=2sin(x)*cos(x)
2sin(x)*cos(x) + 2sinx =0
2sin(x)(cos(x)+1)=0
| | 1 | |
sin(x)=0 lub cos(x) = − |
| |
| | 2 | |
| | 2π | | 4π | |
x = kπ ∨ x= |
| +2kπ ∨ x= |
| +2kπ |
| | 3 | | 3 | |
20 lut 19:32
Basia: (b) niemal identycznie
(c)
3cosx − 2(1−cos
2x)=0
2cos
2x + 3cosx −2 = 0
t=cosx
−1≤t≤1
2t
2+3t−2=0
Δ=9−4*2*(−2) = 25
√Δ=5
| | −3−5 | |
t2 = |
| =−2 nie spelnia warunkow zadania |
| | −4 | |
| | π | | π | |
x = |
| +2kπ ∨ x=− |
| +2kπ |
| | 3 | | 3 | |
(d), (e) i (f) identycznie
w (e)
cos2x = cos
2x − sin
2x = 1−2sin
2x
w (f) tylko cos2x=cos
2x−sin
2x i bez podstawienia; sinx przed nawias
20 lut 19:40