kombinatoryka
sage: W kwiaciarni są trzy gatunki róż. Na ile sposobów możemy skomponować bukiet złożony z 9 róż?
Proszę o wskazówki do rozwiązania takiego zadania, wydaje się proste ale jakoś niezbyt
wychodzi mi rozpisanie
20 lut 18:48
20 lut 18:52
sage: Mógłbyś jeszcze mniej więcej objaśnic, czemu tak?
20 lut 18:54
kochanus_niepospolitus:
oczywiście to było źle
to będzie dobrze:
x + y + z = 9
i teraz, jeżeli:
x= 0 to mamy 10 przypadków rozwiązania tego równania
x = 1 to mamy 9 przypadków
x = 2 to mamy 8 przypadków
x = 3 to mamy 7 przypadków
....
x = 8 to mamy 2 przypadki
x = 9 to mamy 1 przypadek
20 lut 19:08
Mila:
Liczba rozwiązań równania w zbiorze liczb całkowitych nieujemnych:
x
1+x
2+x
3=9
kombinacje z powtórzeniami
20 lut 19:32
sage: | | | | | |
Mila, czemu nagle z | tworzy się | ? |
| | | |
20 lut 19:46
PW: (Może niepotrzebnie)
Mila propaguje wiedzę, że
I cel spełniony − pytasz dlaczego
20 lut 19:49
20 lut 19:50
sage: Cel w takim razie spełniony

dziękuję za pomoc
20 lut 19:55