Max
Paweł: Wyznacz największy pierwiastek równania 2x3−7x+2=0. Zakoduj trzy pierwsze cyfry po przecinku
tego pierwiastka.
20 lut 18:42
PW: Wskazówka.
W(−2) = 0
20 lut 18:45
kochanus_niepospolitus:
W(x) = 2x3 − 7x + 2
W(0) = 2
W(1) = −3
czyli jeden pierwiastek gdzieś pomiędzy 0 i 1
W(2) = 4
czyli drugi pierwiastek gdzieś pomiędzy 1 i 2
W(−2) = −16 + 14 + 2 = 0
a tu trzeci pierwiastek jest
Skoro masz znaleziony jeden pierwiastek to możesz wyliczyć dokładne wartości pozostałych
Albo poprzez przybliżenia sprawdzasz ten największy (już wiesz, że jest pomiędzy 1 i 2)
20 lut 18:47
Basia:
| | 1 | |
mozliwe pierwiastki wymierne: ± 1,2 |
| |
| | 2 | |
szukasz pierwszego, trafisz na −2
x
1=−2
2x
3−7x+2=(x+2)(2x
2−4x+1)
Δ=16−4*2*1 = 8
√Δ=2
√2
| | 4+2√2 | | √2 | | 1,4142 | |
x3= |
| = 1+ |
| ≈ 1+ |
| = 1+0,7071=1,707 |
| | 4 | | 2 | | 2 | |
kodujesz
7,0,7
20 lut 18:57