procenty
Natalia: Cenę pewnego artykułu najpierw dwukrotnie obniżono za każdym razem o 40%, a następnie
podniesiono za każdym razem o 40%. Chcąc sprzedawać ten artykuł po wyjściowej cenie należałoby
obecnie podnieść jego cenę o p%. Oblicz p.
Bardzo proszę o pomoc
20 lut 18:36
Basia:
x −cena poczatkowa
1 obnizka: x−0,4x = 0,6x
2 obnizka: 0,6x − 0,4*0,6x = 0,6x−0,24x = 0,36x
1 podwyzka: 0,26x+0,4*0,36x = 0,26x+0,144x=0,404x
2 podwyzka: 0,404x+0,4*0,404x = 0,404x+0,1616 = 0,5656x
0,5656x − 100%
x − y%
policz sobie
p = y−100
20 lut 18:42
Basia: i sprawdz pozostale rachunki bo liczylam w pamieci
20 lut 18:43
kochanus_niepospolitus:
1) obniżka 0.6x
2) obniżka 0.36x
1) podwyżka 0.504x
2) podwyżka 0,7056x
1 = 0.7056*(p−1) −> p ≈ 41,72%
20 lut 18:51
Eta:
0,6*0,6*1,4*1,4*c*p=c ⇒ p=1/0,7056 = 1,4172
Obecnie cenę należy podnieść o 41,72%
20 lut 19:36
Natalia: dziękuję bardzo
20 lut 19:56