Równanie różniczkowe
Kuba: Witam wszystkich

mam problem z jednym zadankiem, niestety mój wykładowca ciężko potrafi
przekazać pewne kwestie, stąd proszę o pomoc przy tym równaniu (metoda eliminacji lub Eulera):
20 lut 18:22
Kuba: Ktoś jakiś pomysł?
20 lut 19:01
Adamm:
| d(αx+βy) | |
| =(αa+βc)x+(αb+βd)y |
| dt | |
α=αa+βc
β=αb+βd
układ równań liniowych
w przypadku gdy wyznacznik ≠0 mamy po podstawieniu u=αx+βy równanie
u'=u ⇒ u=m*e
t
możemy też podstawić za y w pierwszym równaniu, eliminując zmienną
20 lut 19:11
Kuba: dziękuję, będę kombinował jak dojść dalej
20 lut 19:18