całka
bigotka: Witam, czy mógłby ktoś krok po kroku rozpisać mi tą całkę?
Używam całkowania przez części, ale zapętliłam się.
∫1x * ln3x
20 lut 18:15
bigotka: Czy wynik to ln4x/2?
20 lut 18:17
bigotka: Okej, zauważyłam swój błąd!

Po prostu przy pochodnej z ln
3x zapomniałam o 3!
20 lut 18:19
Basia: nie calkuj tego przez czesci
zrob podstawienie
t=lnx
| | t4 | | ln4x | |
= ∫t3dt = |
| +C = |
| +C |
| | 4 | | 4 | |
20 lut 18:20
bigotka: Przez podstawienie również pójdzie, ale troszkę cięższą metodą

Jak już jesteśmy to czy mogłabyś wyjaśnić mi całkę ∫cos(5x+2017)*e
12x
20 lut 18:22
Benny: Przez części.
Dojdziesz do postaci ∫ = cos+ stała*∫ i z tego wyznacz ∫
20 lut 18:33
bigotka: No ok, robie to przez części, ale po pewnym czasie wychodzi mi jakiś wyraz + pierwotna całka
20 lut 18:57
Basia:
∫ = (cos Ci tam wyszlo)+ (jakas liczba)*∫
ta jakas liczba≠1 (na pewno)
∫ − (jakas liczba)*∫ = (cos Ci tam wyszlo)
(1−jakas liczba)*∫ = (cos Ci tam wyszlo)
| | (cos Ci tam wyszlo) | |
∫ = |
| |
| | 1−jakas liczba | |
20 lut 19:00