zadanko liceum
Kacpper: Wyznacz wartość parametru m (m należy do R) dla której równanie x4 − 3mx2 − 4m2 + 4 = 0 ma
trzy różne rozwiązania. Dla znalezionej wartości parametru m rozwiąż nierówność
x4−3mx2−4m2+4>=0
20 lut 17:34
Satan: Podstaw za x
2 zmienną pomocniczą t i liczysz jak kwadratową

Tylko pamiętaj o założeniach.
20 lut 17:41
Kacpper: jakie założenia ?
20 lut 17:48
PW: Aj tam, aj tam.
Równanie ma mieć trzy rozwiązania, a z uwagi na to, że wielomian po lewej stronie jest funkcją
parzystą, oznacza to, że jedno rozwiązanie jest dodatnie, drugie ujemne, a trzecie jest równe
0.
Skoro 0 jest rozwiązaniem, to równanie ma postać
x4−3mx2=0,
(1) x2(x2−3m)=0,
przy czym
(2) −4m2+4=0.
Z (2) wynika, że m=−1 lub m=1, co po podstawieniu do (1) pozwala stwierdzić, że tylko m=1
spełnia warunki zadania (dla m=−1 rozwiązaniem (1) jest tylko liczba 0).
Dla m=1 rozwiązaniami są liczby 0, √3, −√3.
Druga część zadania już się sama właśnie rozwiązała.
20 lut 18:07
PW: Korekta. Druga część polega na rozwiązaniu nierówności, czego nie zauważyłem, bo zamiast
znaku "≥" piszesz koszmarek ">=".
Właściwy znak jest powyżej okienka edycyjnego − pośrodku paska z wybranymi symbolami.
20 lut 18:24