Podstawa ostrosłupa jest trójkąt prostokątny o bokach dł. 6,8,10. Wszystkie kraw
alinka: Podstawa ostrosłupa jest trójkąt prostokątny o bokach dł. 6,8,10. Wszystkie krawędzie boczne
mają dł. 13. Oblicz objętość, promień okręgu wpianego i opisanego na podstawie oraz pole
boczne i całkowite bryły.
20 lut 16:36
a:
sama podstawa wpierw
okrag opisany na trojkacei prostokatnym ma srednica na c, zatem
R = 1/2 * c (c − przeciwprostokatna)
stad Popisanego = 1/2 * pi * 52
co do wpisanego:
taki wzor: Pole trojkata = 1/2*r*obwod
my wiemy ze pole wynosi 1/2*6*8 = 24, zatem
24 = 1/2 * r * (6+8+10)
r = ...
zrob porzadny rysunek tego ostroslupa
20 lut 16:49