połowa różnicy liczb 4^{1006} i 2^{2011} jest równa 8^x i U{2}{2^y} oblicz x i y
alinka: | | 2 | |
połowa różnicy liczb 41006 i 22011 jest równa 8x i |
| oblicz x i y. |
| | 2y | |
20 lut 16:29
kochanus_niepospolitus:
4
1006 = 2
2012 = 2*2
2011
więc:
2*2
2011 − 2
2011 = 2
2011
| | 2010 | |
połowa tej wartości to 22010 = 82010/3 −> x = |
| |
| | 3 | |
| | 2 | |
natomiast 22010 = 2*22009 = |
| −> y = −2009 |
| | 2−2009 | |
20 lut 16:50
Maciess: | | 2 | |
Nie wiem czy dobrze rozumiem, że ta rożnica jest równa 8x + |
| , tak? |
| | 2y | |
20 lut 16:50
alinka: nie to lub to to są przekształcenia
20 lut 16:52