matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wzory redukcyjne
Michał:
Oblicz, korzystając ze wzorów redukcyjnych: cos(
3π
2
+
π
6
) + tg(
3π
2
−
π
4
) =
Z moich obliczeń wynika, że jest to −sin
π
6
+ ctg
π
4
co jest równe −
1
2
+ 1 =
1
2
Jednak w odpowiedziach jest podany wynik równy
3
2
. Pomocy
20 lut 16:05
kochanus_niepospolitus:
1
cos(270 + 30) = sin30 =
+
2
https://matematykaszkolna.pl/strona/430.html
20 lut 16:12
Michał:
Ahhh, już widzę błąd, dziękuję bardzo!
20 lut 16:14