LiczbyReczywsite
Targon: Wykaż,że liczba a = √(37 − 20√3) + √(28 + 16√3) jest kwadratem liczby naturalnej.
To doszedłem już do tych modułów że |5 − 2√3| + |4 + 2√3| i czy w pierwszym module po
pozbyciu się
modułów nie powinno byc 2√3 − 5? bo to jest dodatnie ,a 5 − 2√3 jest ujemne
20 lut 14:09
Ice Tea: |5−2√3| = |2√3 − 5|
zostawiasz wynik DODATNI
20 lut 14:16
Milo: √3 < 2
2√3 < 4 < 5
|5 − 2√3| = 5 − 2√3
więc mamy
5 + 4 = 9 = 32
20 lut 14:16
Ice Tea: 5−2√3 jest dodatnie, wbrew temu co napisałes
20 lut 14:17
Targon: o jezu xD w głowie liczyłem i zamiast 2 mnożyłem przez 4, dzięki
20 lut 14:24