pole
sara: oblicz pole trójkąta ,którego przeciwprostokątna =4√2, a jedna z przyprostokątnych = 3x, a
druga przyprostokątna= x. wszystko w trójkacie prostokatnym dzięki za pomoc
20 lut 07:41
Satan: A wzorek znamy? Suma kwadratów przyprostokątnych jest równa kwadratowi przeciwprostokątnej.
Innymi słowy:
a2 + b2 = c2
Masz przeciwprostokątną równą 4√2 i dwie przyprostokątne 3x i x. Wniosek?
(3x2) + x2 = (4√2)2
20 lut 07:57
Blee:
Wieczorem ktos jej robil ten trojkat. Zapewne rozwiazal zadanie do momentu zapisania rownania z
te. Pitagorasa i uznal ze sobie poradzi, a przeciez chorujaca dlugo potrzebuje gotowca.
20 lut 08:01
sara: 9x2+x2=32
10x2=32
i co dalej
20 lut 08:10
Satan: Widzę, że tam się machnąłem z kwadratem, powinien być przy nawiasie − błąd w druku.
A co dalej? Liczysz. Wyznaczasz przeciwprostokątne, podstawiasz do wzoru na pole i gotowe.
Tutaj już naprawdę nie ma większych trudności. Nawet bym tego nie pierwiastkował, bo w polu
będzie x2.
20 lut 08:16
sara: dzięki wyszło mi dobre rozwiązanie
20 lut 08:24
sara: już ostatnie zadanie
oblicz pole figur
jest równoległobok o kącie rozwartym 150 stopni i bokach 6 i 13
to nie może być z trygonometrii bo jeszcze tego nie mieliśmy, to zadania z własności trójkątów
o kątach 30,60,90, i tw.pitagorasa
i druga figura
trójkąt 0 kątach przy podstawie 45 i 60 i boku przy kącie 60 długości 4√3
20 lut 08:37
Blee:
Drugie.
Rysunek.
Prowadzisz wysokosc z wierzcholka.
Masz dwa trojkaty prostokatne (jeden z katem 60 i dana przeciwprostokatna). Wyznaczasz wysokosc
trojkata oraz czesc podstawy.
Masz drugi trojkat prostokatny z wyznaczona wysokoscia, wyznaczasz druga czesc podstawy.
Znasz wysokosc i podstawe wyjsciowego trojkata, liczysz pole.
20 lut 11:13