matematykaszkolna.pl
oblicz całkę needU:
 dx 
całka ∫

użyłabym met. podstawiania ale nwm co w tym przypadku by pasowało...
 x1−lnx 
20 lut 01:43
Benny: 1−lnx=t2
dx 

=−2tdt
x 
20 lut 01:44
needU: Przepraszam, źle przepisałam całkę miało być:
 dx 

x1−ln2x 
20 lut 01:48
Benny: to lnx=t
20 lut 01:51
needU:
 1 
i wtedy: ∫

dt?
 1−t2 
20 lut 01:53
Benny: tak
20 lut 01:58
needU: stanęłam na ∫(1−t2)12dt i nie mam pojęcia co robiś dalej.
20 lut 02:04
Mariusz: arcsin(t)+C
20 lut 03:56
Mariusz: ... chyba że chcesz mieć całkę z funkcji wymiernej wtedy podstawiasz 1−t2=(1−t)u Gdy masz całki postaci ∫R(x,ax2+bx+c)dx gdzie R(x,y) funkcja wymierna dwóch zmiennych to możesz sprowadzić je do całek z funkcji wymiernych następującymi podstawieniami Możesz rozważyć dwa przypadki a>0 Stosujesz podstawienie ax2+bx+c=t−ax Wyznaczasz z podstawienia x jako funkcję zmiennej t różniczkujesz stronami , wyznaczasz pierwiastek jako funkcję zmiennej t a następnie wstawiasz to do całki a<0 W tym przypadku zakładasz że b2−4ac>0 w przeciwnym razie trójmian pod pierwiastkiem przyjmowałby wartości ujemne Zapisujesz trójmian kwadratowy pod pierwiastkiem w postaci iloczynowej i stosujesz podstawienie a(x−x1)(x−x2)=(x−x1)t a następnie postępujesz analogicznie jak w przypadku gdy a>0 Chociaż powyższe dwa podstawienia wystarczą do sprowadzenia całek postaci ∫R(x,ax2+bx+c)dx gdzie R(x,y) funkcja wymierna dwóch zmiennych do całek z funkcji wymiernych to istnieje jeszcze jedno podstawienie które czasem prowadzi do całki która wymaga mniej obliczeń ax2+bx+c=xt+c Możesz je zastować gdy c>0
20 lut 04:22