oblicz całkę
needU: | | dx | |
całka ∫ |
| użyłabym met. podstawiania ale nwm co w tym przypadku by pasowało... |
| | x√1−lnx | |
20 lut 01:43
20 lut 01:44
needU: Przepraszam, źle przepisałam całkę miało być:
20 lut 01:48
Benny: to lnx=t
20 lut 01:51
20 lut 01:53
Benny: tak
20 lut 01:58
needU: stanęłam na ∫(1−t2)−12dt i nie mam pojęcia co robiś dalej.
20 lut 02:04
Mariusz:
arcsin(t)+C
20 lut 03:56
Mariusz:
... chyba że chcesz mieć całkę z funkcji wymiernej wtedy podstawiasz
√1−t2=(1−t)u
Gdy masz całki postaci
∫R(x,√ax2+bx+c)dx gdzie R(x,y) funkcja wymierna dwóch zmiennych
to możesz sprowadzić je do całek z funkcji wymiernych następującymi podstawieniami
Możesz rozważyć dwa przypadki
a>0
Stosujesz podstawienie
√ax2+bx+c=t−√ax
Wyznaczasz z podstawienia x jako funkcję zmiennej t
różniczkujesz stronami ,
wyznaczasz pierwiastek jako funkcję zmiennej t
a następnie wstawiasz to do całki
a<0
W tym przypadku zakładasz że b2−4ac>0
w przeciwnym razie trójmian pod pierwiastkiem przyjmowałby wartości ujemne
Zapisujesz trójmian kwadratowy pod pierwiastkiem w postaci iloczynowej
i stosujesz podstawienie
√a(x−x1)(x−x2)=(x−x1)t
a następnie postępujesz analogicznie jak w przypadku gdy a>0
Chociaż powyższe dwa podstawienia wystarczą do sprowadzenia całek postaci
∫R(x,√ax2+bx+c)dx gdzie R(x,y) funkcja wymierna dwóch zmiennych
do całek z funkcji wymiernych
to istnieje jeszcze jedno podstawienie które czasem prowadzi do całki
która wymaga mniej obliczeń
√ax2+bx+c=xt+√c
Możesz je zastować gdy c>0
20 lut 04:22