z
QWERTY: Uprość wyrażenie:
20 lut 01:42
Benny: x−y=(3√x−3√y)[(3√x)2+3√xy+(3√y)2]
20 lut 01:46
QWERTY: nie rozumiem
20 lut 01:55
Benny: Rozbij x−y z różnicy sześcianów. Podstaw x=a3, y=b3
20 lut 01:58
PW: To nie uwaga do Benny'ego, ale raczej do autora zadania. Polecenie powinno brzmieć np.
"Zapisz w postaci wyrażenia bez mianownika".
Po wykonaniu "uproszczenia", jak chce autor, dostajemy
(3√x)2+3√xy+(3√y)2
− jedno mnożenie xy, trzy obliczenia pierwiastka trzeciego stopnia, dwa podnoszenia do kwadratu
i sumowanie trzech liczb.
Przed przekształceniem było: dwa obliczenia pierwiastka trzeciego stopnia, dwa odejmowania i
jedno dzielenie.
Gdzie tu uproszczenie?
20 lut 08:53