kombi
mk: Oblicz P(AIB), jeśli wiadomo, że:
| | 3 | | 2 | | 1 | |
a) P(AuB)= |
| , P(B)= |
| , P(A)= |
| |
| | 4 | | 5 | | 4 | |
| | 3 | | 1 | |
b) P(B)= |
| P(A'/\B)= |
| |
| | 4 | | 3 | |
| | 3 | | 4 | | 1 | |
c) P(BIA)= |
| P(A)= |
| P(A'/\B)= |
| |
| | 8 | | 9 | | 3 | |
Wyjaśni ktoś? Za cholere mi nie chce wyjść.
19 lut 23:22
iteRacj@:
a/
P(B)=2/5 juz znasz,
trzeba obliczyć P(A∩B), najłatwiej ze wzoru P(A∪B)= P(A)+P(B)−P(A∩B)
19 lut 23:29
Blee:
Zastanow sie czego Ci brakuje do tego wzoru i to wyznacz majac dane ktore masz w danym
podpunkcie.
W(a) stosujesz wzor: P(AuB) = P(A) + P(B) − P(AnB)
W (b) stosujesz wzor: P(B) = P(A'nB) + P(AnB)
W (c) stosujesz wzor: wzor ze wstepu (aby wyznaczyc P(AnB) ) a nastepnie z podpunktu (b) aby
wyznaczy. P(B)
19 lut 23:30
iteRacj@:
A'/\B jakie zdarzenie tak oznaczasz?
19 lut 23:31
Blee:
Na 99.9% chodzi o A' ∩ B
19 lut 23:36
mk: Tak, o to chodziło, dzięki
19 lut 23:47