geometria analityczna
Asia: Okrąg o: x2+ y2 – 6 √2x + 10 = 0 jest opisany na sześciokącie foremnym ABCDEF.
a) Wyznacz współrzędne wierzchołków sześciokąta, wiedząc, że odcięta punktu A jest
równa √2.
b) Oblicz pole figury F = F1 – F2 , gdzie F1 jest sześciokątem ABCDEF, zaś F2 kołem wpisanym
w ten sześciokąt.
Proszę o pomoc w tym zadaniu.
19 lut 20:09
Asia:

A=(
√2,0)
S=(3
√2,0)
D=(5
√2,0)
h=
√6
P=(2
√2,0)
f=(2
√2,
√6)
na tej zasadzie to trzeba zrobić?
19 lut 20:14
Mila:

o: x
2+ y
2 – 6 √2x + 10 = 0 ⇔
(x−3
√2)
2+y
2=8
S=(3
√2,0), r=2
√2
a=2
√2− długość boku Δrównobocznego
h
Δ=
√6
A=(
√2,0), D=(
√2+2*2
√2,0)=(5
√2,0)
F=(
√2+
√2,
√6)=(2
√2,
√6) i B=(2
√2,−
√6)
E=(4
√2,
√6) i C=(4
√2,−
√6)
19 lut 21:06
Asia: dzięki
19 lut 21:11
Mila:
19 lut 21:16