Liczby rzeczywiste - pomoc w rozwiązaniu zadania.
piotrovvicz: Cześć. Mam problem z jednym zadaniem tekstowym z zestawu powtórzeniowego w podręczniku z Nowej
Ery.
Oto jego treść: W prostokącie jeden bok wydłużono o 20%, a drugi o p% i otrzymano prostokąt,
którego pole jest o 50% większe od wyjściowego. Oblicz p.
Zacząłem je rozwiązywać i nie wiem czy dobrze:
p = ?
P1 = ab
P2 = 0,5 × ab + ab
0,5 × ab + ab = (a + 0,2a) × (b + p%b)
50%ab + ab = (a + 20%a) × (b + p%b).
W tym miejscu się pogubiłem i nie wiem dalej co zrobić. Pomożecie?
19 lut 19:55
Eta:
1,2a*(1+p)b=1,5ab
1+p= 1,5/1,2
...............
p=25%
Sprawdzenie
1,2a*1,25b= 1,5ab ok
19 lut 20:02
piotrovvicz: Skąd się wzięło to "(1 + b)"?
19 lut 20:50
Eta:
b+pb −−− wzrost o p
b(1+p)
19 lut 20:53