Całkowanie, pole figury ograniczonej krzywymi
nieogarniety: Witam, niestety z powodu choroby opuściłem zajęcia dotyczące całek, przez co uczę się
samodzielnie korzystając z materiałów,
ale nie jestem pewny wyniku jednej całki, jak też nie wiem jak obliczyć pole figury
ograniczonej krzywymi.
zad nr 1. obliczyć z twierdzenia o całkowaniu przez części
∫x sin 4x dx = ?
Nie wiem czy dobrze, ale wynik wyszedł mi −1/4cos(4x) + c ?
___________________________________________________
zad nr 2.
Obliczyć pole figury ograniczonej krzywymi:
y= −x2 +3x +3;
y = −1;
Proszę o pomoc i ew. przykład rozwiązania.
Dziękuję i pozdrawiam.
19 lut 18:56
Mila:
wynik możesz sprawdzić obliczając pochodną
| | 1 | | 1 | |
(− |
| cos4x)'=− |
| *(−sin(4x))*4=sin4x nie otrzymano funkcji podcałkowej. |
| | 4 | | 4 | |
=
1)
∫xsin4x dx−..
| | 1 | |
[x=u, dx=du, dv=sin4x dx, v=∫sin4x dx=− |
| cos4x] |
| | 4 | |
| | 1 | | 1 | |
cd..=x*(− |
| ) cos4x+ |
| ∫cos4xdx= |
| | 4 | | 4 | |
| | 1 | | 1 | |
=− |
| x*cos(4x)+ |
| sin(4x) +C |
| | 4 | | 16 | |
19 lut 19:28
PW: Pochodna funkcji
jest równa
sin(4x),
a więc całka wyznaczona źle − pochodna powinna być równa xsin(4x).
19 lut 19:29
nieogarniety: Witam, czy w tej sytuacji byliby Państwo w stanie sprawdzić poprawność zadań?
Dziękuję ślicznie za wytłumaczenie zadania nr 1.
Przykład rozwiązań w linku w postaci PDF
http://docdro.id/bxAlzkk
Pozdrawiam.
21 lut 20:38
Mila:

Dobrze.
zad nr 2.
Obliczyć pole figury ograniczonej krzywymi: y= −x
2 +3x +3; y = −1;
Granice całkowania : punkty przecięcia krzywych
−x
2+3x+3=−1
−x
2+3x+4=0
Δ=9+16=25
| | −3−5 | | −3+5 | |
x= |
| = lub x= |
| =−1 |
| | −2 | | −2 | |
−1≤x≤4
| | 1 | | 1 | |
P=∫−14(−x2+3x+4) dx=[− |
| x3+3* |
| x2+4x] −14= |
| | 3 | | 2 | |
| | 1 | | 3 | | 1 | | 3 | |
=− |
| *43+ |
| *42+4*4−(− |
| *(−1)3+ |
| −4)= |
| | 3 | | 2 | | 3 | | 2 | |
21 lut 21:14
nieogarniety: Czyli rozumiem, że z załącznika zadania poprawnie rozwiązałem?

Dziękuję za analizę. Pozdrawiam i życzę miłego wieczoru!
21 lut 21:19
Mila:

Wzajemnie, owocnej pracy
21 lut 21:20