wektory
Agata: Wyznacz wszystkie wartosci parametru a (aeR) , dla których wektory
u−−> = [ a
2; 5a +4]
i v −−> = [a−1; −2] są prostopadłe.
Proszę o wytłumaczenie i rozwiązanie
19 lut 18:51
Jerzy:
Iloczyn skalarny musi być równy 0.
19 lut 18:53
Agata: czyli pomnozone wektory u i v mam porównac do 0, tak?
19 lut 18:57
Satan: Warunek prostopadłości: a2(a−1) + (5a+4)(−2) = 0 ⇒ a2(a−1) − 2(5a+4) = 0 ⇒
a3 − a2 − 10a − 8 = 0
W(−1) = −1 − 1 + 10 − 8 = 0
a3 − a2 − 10a − 8: (a+1) = a2 − 2a − 8
−a3 − a2
=== −2a2 − 10a − 8
=== 2a2 + 2a
======= −8a − 8
======= 8a + 8
============
a2 − 2a − 8 = 0
(a − 1)2 − 9 = 0
(a−1)2 = 9
a−1 = 3 ⋁ a−1 = −3
a = 4 ⋁ a = −2
Odp: a = {−2, −1, 4}
19 lut 18:59
Agata: A jakby było obliczyc równoległosc?
19 lut 19:29
jc: Przyrównaj wyznacznik do zera.
19 lut 21:33