Trygonometria
Olala: Uzasadnij równość
Sin2 25° +sin2 65° = 1
19 lut 17:19
Jerzy:
sin(65) = cos(25) i jedynka trygonometryczna.
19 lut 17:20
Janek191:
sin2 65 = cos2 25
19 lut 17:21
Olala: Czy mógłbyś trochę wyjaśnić? Dlaczego
Sin
2 65 = cod
2 25
19 lut 17:28
Jerzy:
sin(90 − α) = cosα
sin(65) = sin(90 − 25) = cos(25)
19 lut 17:29
Satan: Bo sin65 = sin(90 − 25) = cos25. Takie wzory redukcyjne powinno się kojarzyć.
Mamy dwa razy taką zamianę, mnożymy i mamy cos225
19 lut 17:30
Olala: Dziękuje
19 lut 17:36