Funkcja liniowa
Kamil: Witam, jak napisać wzór funkcji liniowej przechodzącej prze podane punkty oraz wyznaczyć jej
punkty przecięcia z osiami współrzędnych
a) A=(0,0), B=(1,4);
b)A=(−1,3), B=(1,−3);
Bardzo proszę o pomoc
19 lut 17:11
Jerzy:
y = ax + b
0 = a*0 + b
4 = a*1 + b
i oblicz : a i b
19 lut 17:13
Janek191:

a) y = a x
B = ( 1, 4)
więc
4 = a*1 = a
Odp. y = 4 x
=============
Punkty przecięcia z osiami :
A = ( 0, 0)
b)
A = ( −1, 3) B = (1 , −3)
| | y2 − y1 | | − 3 − 3 | |
a = |
| = |
| = − 3 |
| | x2 − x1 | | 1 − (−1) | |
więc
y = −3 x + b oraz A = ( −1, 3)
więc
3 = − 3*(−1) + b ⇒ b = 0
Odp. y = − 3 x
=============
Punkt przecięcia z osiami
C = ( 0, 0)
===========
19 lut 17:19
Satan: Możesz też wyznaczyć współczynnik kierunkowy a i podstawić jakiś punkt:
Dodatkowo: punkty przecięcia z osią OX to miejsca zerowe funkcji, a punkty przecięcia z osią OY
to wyraz wolny funkcji.
Wyraz wolny to współczynnik b.
19 lut 17:20
Jerzy:
@Satan ... punkt przeciecia z osią OX , to nie jest miejsce zerowe.
19 lut 17:23