stycznosc
Ktoś: | | 1 | | 1 | |
parabola f(x)= |
| x2− |
| . wyznacz rownanie stycznej do tej paraboli, jezeli |
| | 6 | | 2 | |
styczna tworzy kat 120 z osia OX
19 lut 17:08
Jerzy:
f'(x0) = tg(1200) → x0
Styczna: y = tg(1200)*(x − x0) + f(x0)
19 lut 17:10
Ktoś: do tego doszedlem ale nie wiem jak zrobic to dalej
19 lut 17:11
Jerzy:
Policz pochodną.
19 lut 17:13
Ktoś: ale co mi daje pochodna?
19 lut 18:50
Jerzy:
Obliczysz: xo , czyli odciętą punktu styczności.
19 lut 18:52
Jerzy:
A skoro doszedłeś do tego , co napisałem o 17:10, to skąd takie pytanie ?
19 lut 18:55
Ktoś: wiem ze styczna ma rownanie y=ax+b, a=tgα stad to wywnioskowalem
19 lut 18:58
Ktoś: juz rozwiazalem dzieki za pomoc
19 lut 19:05