Oblicz logarytm:
Jakub: 15(log5 0,25 +1)
19 lut 16:55
Jerzy:
Ten nawias to pewnie wykładnik.
19 lut 17:01
Jakub: Tak, to wykładnik. Nie wiedziałem jak to zapisac
19 lut 17:02
Jerzy:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 4 | |
= 5{−log5(0,25)* |
| = 5log54* |
| = 4* |
| = |
| |
| | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
19 lut 17:07
Jerzy:
| | 1 | |
Tam jest: = 5−log5(0,25)* |
| |
| | 5 | |
19 lut 17:08
Jakub: dlaczego mnożymy razy 1/5?
19 lut 17:23
Jerzy:
am + n = am*an (tutaj n = 1)
19 lut 17:24
Jakub: Dziękuję bardzo!
19 lut 17:30