Oblicz
Szymon: 1.Oblicz (1012 + 511 * 29 − 513 * 28): (4* 55 *106)
2. Liczby: −750, −600, 150 są wartościami wyrażeń x2 − x4, x2 − x3, x3 − x4 dla pewnego x
całkowitego (kolejność liczb nie musi być zgodna z kolejnością wyrażeń). Ile wynosi liczba x?
19 lut 16:05
iteRacj@:
zad.2
x2 − x4=x2*(1−x)2=x2*(1−x)*(1+x)
x2 − x3=x2*(1−x)
x3 − x4=x3*(1−x)=x*x2*(1−x)
czyli
x2 − x3=x2*(1−x)
x3 − x4=x2*(1−x)*x
x2 − x4=x2*(1−x)*(1+x)
oraz
150
−750= 150*(−5)
−600=150*(−4)=150*(−5+1)
stąd x=−5
19 lut 19:01
iteRacj@: * poprawka w zapisie
x2 − x4=x2*(1−x2)=x2*(1−x)*(1+x)
19 lut 19:04
aniabb: 1.
| 51128(5•24 + 2 − 52) | |
| = (5•24 + 2 − 52) = 5•16+2−25=57 |
| 22•55•56•26 | |
20 lut 01:16