Objętość ostrosłupa,wierzchołki w graniastosłupie i długość przeciwprostokątnej
Szymon: 1. Oblicz długość przeciwprostokątnej trójkąta prostokątnego, którego obwód wynosi 30 cm, a
promień okręgu wpisanego w ten trójkąt ma 2 cm.
2. Wojtek obliczył sumę liczb wierzchołków, krawędzi i ścian dwóch różnych graniastosłupów.
Suma obu wyników jest mniejsza od 1000, a różnica większa od 948. Ile wierzchołków przy jednej
podstawie ma każda z tych brył?
3. W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym wysokość ściany bocznej ma długość 4∨3, a ściana boczna
jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 60 stopni. Oblicz objętość ostrosłupa.
19 lut 15:57
Blee:
| | obwod − 2r | |
1) robisz porzadny rysunek z ktorego odczytujesz ze przeciwprostokatna = |
| |
| | 2 | |
19 lut 16:27
Blee:
2) skoro suma nie przepkracza 1000 a roznica tych wartosci jest wieksza od 948 to mamy
x+y< 1000
x−y > 948
Wiec y ≤ 25
Ile jest taki opcji? I jakim graniastoslulem musialby byc wtedy x
19 lut 16:32
Janek191:

1) Mamy
4 + 2 x + 2 y = 30 / : 2
2 + x + y = 15
y = 13 − x
oraz
(2 + x)
2 + (2 + y)
2 = (x + y)
2
(2 + x)
2 + ( 15 − x)
2 = 13
2
4 + 4 x + x
2 + 225 − 30 x + x
2 = 169
2 x
2 − 26 x + 60 = 0
x
2 − 13 x + 30 = 0
Δ = 169 − 4*1*30 = 49
√Δ = 7
y = 3
x + y = 13
========
Odp. 13 cm.
19 lut 17:11