Rozwiąż równanie
Kaparek13: Rozwiąż równanie
2x+2x+1+2x+2+...=2 * √8−2x+1
Proszę o pomoc
19 lut 14:00
Blee:
Lewa strona to nieskonczony ciag geometryczny. Warunek jaki musi byc spelniony aby ow suma byla
skonczona?
Wzor na sume. I rozwiazujesz rownanie.
19 lut 14:03
aniabb: 2<1 hmmm
19 lut 14:05
Kaparek13: a=2x
q<0,5
|q|<1
Sn=a/(1−q)
Tylko mam problem z rozwiązaniem równania
19 lut 14:10
Kaparek13: Podstawiam t pod 2x i dochodzę do punktu ze nic nie mogę zrobić
19 lut 14:11
aniabb: czyli jednak tam jest minus

podnieś obustronnie do kwadratu
19 lut 14:11
aniabb: 2t=2√8−2t
t2=8−2t i delta
19 lut 14:13
Kaparek13: Mam, dziękuje 😊
19 lut 14:16