zadanie
ola: Pewnej nocy na parkingu samochodów osobowych stróż zasnął, a w tym czasie ktoś przedziurawił 18
opon samochodowych, za każdym razem tylko prawe przednie koła. Gdy stróż się obudził i
zobaczył straty, postanowił policzyć wszystkie nie przedziurawione koła i naliczył ich 250.
Ile samochodów stało na parkingu?
19 lut 13:39
aniabb: (250+18)/4=67
19 lut 13:41
ola: Nie rozumiem czemu tak
19 lut 13:50
aniabb: każdy samochód ma 4 koła więc dodajesz wszystkie koła i dzielisz na 4 i wychodzi liczba
samochodów
19 lut 13:52
PW: Ponieważ
ola nie rozumie, podaję gorszy sposób rozumowania.

18 samochodów z przedziurawioną jedną oponą ma 18
.3=54 nieuszkodzone opony.
250−54=196 − tyle jest opon w samochodach, które nie zostały uszkodzone.
196:4=49 − liczba samochodów, które nie zostały uszkodzone
18+49=67 − liczba wszystkich samochodów na parkingu.
19 lut 21:57