Rozwiąż całkę przez podstawienie
wixa: Cześć! mam problem z jedną całką. Rozwiązuję sobie zadania z ćwiczeń z matematyki i zapomniałam
skąd się coś wzięło. A mianowicie:
rozwiązuję ją sobie met. całkowania przez podstawienie:
t=e
x−1−−−−−−−> e
x=t+1
dt=e
xdx
i teraz, już po podstawieniu:
| | (t+1)dt | | t | | 1 | |
∫ |
| =∫ |
| + |
| dt=wynik z zeszytu=ex−1+ln|ex−1|+C |
| | t | | t | | t | |
| | t | |
I nie mam pojęcia/zapomniałam/może źle coś przepisałam dlaczego z ∫ |
| wyszło nagle ex−1 |
| | t | |
19 lut 01:52
bezendu:
Nie zrobisz tego jednym podstawieniem, ja użyłem 3
19 lut 03:56
Janek191:
ex = t + 1 , więc e2x = ( t + 1)2
19 lut 07:50
Blee:
Janek ... a nie (t−1)
2
19 lut 08:41
Blee:
Zreszta to zbyteczne bo ex jest nam potrzebny przy dx
19 lut 08:42
Blee:
∫t/t dt = ∫ 1 dt = t = (e
x −1) <−−−− patrz podstawienie
19 lut 08:43
jc: | | ex dex | | 1 | |
całka = ∫ |
| =∫(1+ |
| )dex = ex + ln|ex−1| |
| | ex−1 | | ex−1 | |
19 lut 09:44
kochanus_niepospolitus:
jc już widzę jak obecni studenci robią wielkie oczy na zapis dex "przecież to tylko dx się
pisze"
19 lut 09:51
Benny: Nie prawda, jestem obecnym studentem i nie robię wielkich oczu
19 lut 10:07
Lech: Ten zapis dex lepiej zapisac : d(ex) , niby to samo ale : d(ex) = ex dx
19 lut 10:34