Pytanie teoretyczne z klas C funkcji
Anon: Otóż mam takie zadanie i nie jestem pewien czy poprawnie udzieliłem odpowiedzi
Zadanie:
Niech f:R
2→R będzie funkcją klasy C
2 i niech (x
0, y
0) ∊ R
2 spełnia warunek:
| | σf | | σf | |
|
| (x0, y0) = |
| (x0, y0) = 0. Które zdania są prawdziwe? |
| | σx | | σy | |
| | σ2f | |
A. Jeżeli |
| (x0, y0) < 0 |
| | σx2 | |
| | σ2f | | σ2f | | σ2f | |
oraz ( |
| (x0, y0))2 < |
| (x0, y0) * |
| (x0, y0) to f ma w |
| | σxσy | | σx2 | | σy2 | |
punkcie (x
0, y
0) ekstremum lokalne.
| | σ2f | | σ2f | | σ2f | |
B. Jeżeli ( |
| (x0, y0))2 > |
| (x0, y0) * |
| (x0, y0) to |
| | σxσy | | σx2 | | σy2 | |
f nie ma w (x
0, y
0) ekstremum lokalnego
| | σ2f | |
C. Jeżeli |
| (x0, y0) > 0 oraz |
| | σx2 | |
| | σ2f | | σ2f | | σ2f | |
( |
| (x0, y0))2 < |
| (x0, y0) * |
| (x0, y0) to f ma w |
| | σxσy | | σx2 | | σy2 | |
punkcie (x
0, y
0) ekstremum lokalne.
D. Jeżeli f ma w (x
0, y
0) ekstremum lokalne,
| | σ2f | | σ2f | |
to |
| (x0, y0) * |
| (x0, y0) ≠ 0 |
| | σx2 | | σy2 | |
| | σ2f | | σ2f | |
E. Jeżeli |
| (x0, y0) * |
| (x0, y0) = 0, to f nie ma w (x0, y0) |
| | σx2 | | σy2 | |
ekstremum lokalnego.
Moja odpowiedź:
Dedukowałem wszystko przez analize wyznacznika
| | σ2f | | σ2f | |
D2f = | |
| |
| | |
| | σx2 | | σxσy | |
A − tak, ponieważ skoro wyznacznik zawsze wychodzi postaci
| | σ2f | | σ2f | | σ2f | |
( |
| * |
| ) − ( |
| )2 |
| | σx2 | | σy2 | | σx2 | |
| | σ2f | | σ2f | |
i z założenia wiemy, że ( |
| * |
| ) jest dodatnie, ponieważ jest większe od |
| | σx2 | | σy2 | |
| | σ2f | |
liczby do potęgi 2 oraz większe od ( |
| )2 to większa − mniejsza zawsze da nam |
| | σx2 | |
liczbę większą więc wyznacznik wyjdzie > 0. Co da nam ekstremum lokalne maksimum.
B− tak, ponieważ przy takim założeniu wyznacznik zawsze wyjdzie nam < 0, bo liczba mniejsza −
większa zawsze da nam liczbę ujemną więc nie będzie tak ekstremum.
C − tak, bo tak samo jak A, tylko że mamy minimum
D − tak, ponieważ przy takim założeniu wyznacznik byłby <0 albo wyznacznik byłby równy 0, a to
nie pozwala na istnienie ekstremum
E − nie, ponieważ mógłby wyjść nam wyznacznik 0 a to nie pozwala nam stwierdzić czy funkcja
osiąga ekstremum w punkcie.
Czy to poprawna odpowiedź na te pytania?
19 lut 01:25
kochanus_niepospolitus:
Zauważ, że w D i E inaczej interpretujesz kwestię wyznacznika =0

W D zakładasz, że jak wyznacznik =0 to nie ma ekstremum (błąd),
W E zakładasz, że nie można powiedzieć czy ma czy nie ma ekstremum
A,B,C są ok
19 lut 09:38
Anon: Hmm czyli w D byłoba odpowiedź 'nie', czy po prostu złe uzasadnienie? Bo ja to widzę tak, że w:
D − już wiemy że ma ekstremum lokalne to z tego wynika, że wyznacznik musi być >0, a żeby był
>0 to
| | σ2f | | σ2f | |
|
| (x0, y0) * |
| (x0, y0) ≠ 0 |
| | σx2 | | σy2 | |
E − z wyznacznika < 0 lub równego 0 wynika, że nie ma ekstremów.

a może to nie ma znaczenia
19 lut 15:38
Anon: W zasadzie to jakby był równy 0 to też by mógłby mieć ekstremum lokalne tylko nie wiem jeszcze
jak się to bada. Chyba już zrozumiałem i rzeczywiście będzie tylko A,B,C, trochę mi się
pogmatwało, dzięki.
19 lut 15:57