Dla jakich wartości parametru
M1chal: Dobry wieczór.
Dla jakich wartości parametru m równanie 4m
2x−1=2m+x ma dokładnie jedno rozwiązanie
spełniające warunek |x|>x?
dla x≥0
x>x −> sprzeczne
dla x<0
x<0
Po wyciągnięciu x przed nawias :
x(2m−1)(2m+1)=2m+1
co z tym dalej zrobic?
2m−1<0
i 2m+1<0
18 lut 22:24
Niemądry: Wtedy m ≠ 0,5. I wtedy można wstawić to do tej wart. bezwzględnej (chyba

)
18 lut 22:54
Niemądry: Albo, że x < 0.
18 lut 22:55
iteRacj@:
x(2m−1)(2m+1)=2m+1
1/ dla 2m+1=0
otrzymujemy 0=0 czyli spelnione dla każdego x∊R → nieskończenie wiele rozwiązań
sprawdzamy czy wśród rozwiązań istnieją takie, które spełniają warunek |x|>x
są to wszystkie liczby ujemne czyli nie jest to dokładnie jedno rozwiązanie
2/ dla 2m+1≠0 i 2m−1=0
x*0=1 sprzeczność
3/ dla 2m+1≠0 i 2m−1≠0
| | 1 | |
x= |
| czyli równanie ma dokładnie jedno rozwiązanie |
| | 2m−1 | |
sprawdzamy, kiedy będzie spełniony warunek |x|>x
gdy x<0
18 lut 23:10
M1chal: Czy to będzie w wartości bezwzględnej? Odpowiedź to x∊(−∞:−0, 5)u(−0,5:0,5)
18 lut 23:21
iteRacj@:
z ostatniej nierówności z pkt 3/ wynika
2m−1<0
m<0,5
plus warunki 2m+1≠0 i 2m−1≠0
i to się zgadza z odpowiedzią
żadnej wartości bezwzględnej juz tu nie ma
18 lut 23:25
M1chal: Moje niedopatrzenie, dziękuję za pomoc
18 lut 23:45