Liczby rzeczywiste - notacja wykładnicza.
piotrovvicz: Oblicz. Wynik przedstaw w notacji wykładniczej:
e) (0,81 × 0,0004)0,5
f) (245 : 0,0005)0,5
18 lut 21:26
Satan: | | 1 | |
(0,81 * 0,0004)0,5 = (81 * 10−2 * 4 * 10−4) |
| = √81 * 4 * 10−6 = |
| | 2 | |
9 * 2 * 10
−3 = 18 * 10
−3 = 1,8 * 10
−2
18 lut 21:36
Satan: Drugi spróbuj analogicznie
18 lut 21:37
piotrovvicz: (245 : 0,0005)
0,5 = (2,45 × 10
2 : 5 × 10
−4)
0,5 =
√2,45 × 102 : 10−4 × 5 =
√2,45 × 10
√2 : 10
−2 ×
√5
Gdzieś się musiałem walnąć
18 lut 21:52
Satan: Inaczej bym to zrobił
| | 245 | | 49 | |
(245: 0,0005){0,5) = ( |
| )0,5 = ( |
| )0,5 = |
| | 5 * 10−4 | | 10−4 | |
(49 * 10
4)
0,5 =
√49 * 104 = 7 * 10
2
Nie zamieniaj wszystkiego od razu w postać wykładniczą. W nawiasie możemy sobie wyrażenie
uprościć i skrócić i dopiero potem zadziałać z potęgą
18 lut 22:09
Satan: No i mała uwaga, po przypatrzeniu się Twojemu zapisowi.
√10n ≠ 10
√n
| | m | |
Generalnie zapamiętaj wzory takie jak: n√am = a |
| (ten ułamek to potęga), dodatkowo |
| | n | |
(a
n)
m = a
n*m
Ogółem powtórz sobie potęgowanie i wzorki do nich
18 lut 22:17
piotrovvicz: Z tymi wzorami tragedii u mnie nie ma. Problem jest w tym, że gubię się w obliczeniach i walę
niesamowite błędy rachunkowe. Teraz jak jak wróciłem do powtórek do matury, to staram się to
zniwelować, ale myślenie nad tego typu działaniami zajmuje mi godziny, a trudno jest mi się
zmobilizować
18 lut 22:41
Satan: No cóż, na mobilizację, a raczej jej brak, nic nie poradzę. Trzeba znaleźć cel. Myślenie idzie
sobie wyrobić. Mnie na początku też z trudem to przychodziło, teraz jest już lepiej, choć
czasami dalej mam pewne problemy

Pozostaje tylko trzymać kciuki. A w razie problemów z zadaniami − tutaj na forum jest masa
osób, które chętnie Ci pomogą
18 lut 22:59