geometria
jack: Dwa boki trójkąta wpisanego w okrąg, o promieniu R są długosci R√3 i 0,5R. Jaką długosc ma
trzeci bok. Proszę o pomoc.
18 lut 20:25
jack: nikt nic nie wie
18 lut 20:49
g:

c
2 = 2R
2*(1−cos γ)
cos γ = cos(2α+2β) = .... (staram się to wyrazić pry pomocy sin α i sin β które są znane)
= (1−2sin
2α)(1−2sin
2β) − 3sin α sin β
√(1−sin2α)(1−sin2β)
sin α = 1/4, sin β =
√3/2
18 lut 22:04
Eta:

1/ z twierdzenia cosinusów w ΔBOC
| | R2+R2−3R2 | |
cos(2α)= |
| = .... −1/2 |
| | 2R*R | |
to
2α=120
o więc
α=60
o
i z twierdzenia cosinusów w ΔABC
(R
√3)
2=(R/2)
2+c
2−2*c*(R/2)*cos60
o
.......................................
4c
2−2Rc−11R
2=0 Δ= 180R
2 ,
√Δ=6
√5R
==================
18 lut 22:14
jack: WIELKIE THANKS

!
26 lut 07:54