Funkcja liniowa
pike: Funkcja liniowa
Odczytaj miejsca zerowe, jej przedzialy monotocznicznosci oraz zbior rozwiazan nie rownosci.
{ 2x+4 dla x ∊ (−∞; −1>
f(x) = { −x+1 dla x ∊ (−1;4>
{−3 dla x ∊ (4;∞)
Powie mi ktos jak cos takiego rozwiazac?
18 lut 19:43
iteRacj@:
przyrównujesz do zera 2x+4, sprawdzasz, czy wynik należy od przedziału (−∞; −1>
jesli należy to masz pierwsze miejsce zerowe
tak samo dla −x+1
dla −3 nie sprawdzasz, bo nie jest równe zero
18 lut 19:56
pike: i to jest znalezienie zbioru rozwiazan nierownosci? co z miejscem zerowym i przedzialami?
18 lut 20:04
pike: aa dobra. nie doczytalem. a co z reszta?
18 lut 20:05
iteRacj@:
tak jak napisałam: masz pierwsze miejsce zerowe jest to szukanie miejsc zerowych
18 lut 20:06
iteRacj@:
y=2x+4
y=−x+1
y=−3 są to funkcje liniowe
po współczynnikach kierunkowych poznajesz czy są rosnące, malejące czy stałe
takie są oczywiście w przedziałach podanych przy ich wzorach
i juz masz monotoniczność
18 lut 20:08
iteRacj@:
zbioru rozwiązań nierównosci nie da sie okreslić, bo nie jest podana żadna nierówność
może czegoś nie dopisałeś...
18 lut 20:12
pike: dobra, dzieki

pomoglas bardzo
18 lut 20:12
iteRacj@:
to się cieszę
18 lut 20:15
pike: No tak, nie dopisalem ze "zbior rozwiazan nierownosci dla f(x) ≥ −3
18 lut 20:31
pike: Pomoze ktos?
18 lut 20:31
pike: .
18 lut 20:36
iteRacj@: szukamy zbioru rozwiazań nierównosci f(x) ≥ −3,
zasada taka sama jak przy szukaniu miejsc zerowych tej funkcji
rozwiązujesz nierówność 2x+4≥−3
sprawdzasz, czy wynik należy od przedziału (−∞; −1>
lub znajdujesz część wspólną wyniku i przedziału
tak samo dla −x+1
dla −3 widać, że jest prawdziwe dla wszystkich x ∊ (4;∞)
19 lut 00:12
Krzysiek60:
pike \Ty jestes w miare leń bo nawet nie chce sie tobie zrobic wykresu
Odczytuje miejsca zerowe \
x=−2 x=1
monotonicznosc
rosnie x∊(−
∞ −1) maleje x∊ (−1,4) stala x∊ (4
∞)
19 lut 10:56