zadania z granicami
Kalirr: 1. Wyznacz te wartości parametru a i b przy których funkcja g:R→R określona jest wzorem
b=2 dla x=2
jest ciągła w punkcie 2.
PS. Rozwiązałem to zadanie, bo na oko widać, że a=−4 żeby się skróciło z mianownikiem ale tak
można ?
2. Funkcja f okreslona jest wzorem
| | 1 | |
f(x)= |
| dla x∊(−∞;−1)∪(4;∞) |
| | ax | |
ax+b dla x∊<−1;4>
Wyznacz stałe a i b wiedząc, że f jest funkcją ciągłą
18 lut 19:12
iteRacj@:
zad.1 funkcja f(x) będzie ciągła w punkcie 2, jeżeli w tym punkcie wartośc funkcji będzie równa
granicy
oblicz obie granice obustronne, przyrównaj je do siebie i do wartości funkcji dla argumentu 2
18 lut 20:26
Adamm: 1. zauważ że
dla a≠−4 w zależności od znaku a+4
więc nic innego niż a=−4 być nie mogło
2.
a≠0
lim
x→−1− f(x) = −1/a
lim
x→4+ f(x) = 1/(4a)
−a+b=−1/a
4a+b=1/(4a)
i rozwiązujesz
18 lut 21:38