Maciek:
Oblicz mairy katow rombu ktorego bok ma 14cm a pole wynosi 84 pierwastkow z 2 cm kwadratowych.
6 lut 12:25
Gość:
pole rombu wynosi √84
a pole to =e*f/2
e i f to przekatne.
e2+f2=142
f=√196-e2
P=4e*√196-e2/4=√84
i z tego powinnes obliczec e.i pozniej z funkcji trygometrycznych mozna obliczyc reszte...
lepiej niech ktos to jeszcze sprawdzi
6 lut 18:12
Sitta:
P=84√2 cm2
Pole rombu: P=a2 sinα
Stąd a2 sinα=84√2 /:a2
i już masz sin α dalej kalkulator niech trochę popracuje
β= 1800 -α
i gotowe
6 lut 22:22