Funkcja liniowa
pike: Wyznacz wzór funkcji liniowej, ktorej wykres jest rownolegly do wykresu funkcji f i przehodzi
przez punkt P
f(x) = 3x, P= (−4,2)
18 lut 18:45
Satan: Skoro przechodzi przez punkt P i jest równoległy do f(x), to:
g(x) = ax + b
g(x) || f(x) ⇒ a = 3
P ∊ g(x) ⇒ 2 = a(−4) + b
Reszta dla Ciebie.
18 lut 18:53
pike: wiem, pisalem szybko i nie napisalem "c".
i nadal nie wiem co napisales wyzej.
18 lut 18:55
Satan: Skoro nie wiesz, to trzeba się trochę douczyć, bo to, co u góry napisałem nie jest
skomplikowane.
Pierwsza rzecz: szukamy funkcji liniowej, więc przyjąłem, że to będzie g(x)
Każda funkcja liniowa przyjmuje postać y = ax + b, więc g(x) = ax + b
Druga rzecz: funkcje g(x) i f(x) są równoległe, więc mają identyczne spółczynniki kierunkowe
Trzecia rzecz: punkt P należy do wykresu funkcji g(x), bo g(x) przechodzi przez punkt P. Więc
podstawiam współrzędne i wyliczam.
W zasadzie masz układ równań z dwiema niewiadomymi, przy czym jedna niewiadoma jest oczywista.
W takim wypadku pozostaje jedna(!) niewiadoma do wyliczenia.
18 lut 19:23
Krzysiek60: Ogolnie to
y= a(x−x0)+y0
a=3
x0= −4 y0= 2
y= 3(x+4)+2
y= 3x+16
18 lut 19:27