matematykaszkolna.pl
Funkcja liniowa pike: Wyznacz wzór funkcji liniowej, ktorej wykres jest rownolegly do wykresu funkcji f i przehodzi przez punkt P f(x) = 3x, P= (−4,2)
18 lut 18:45
Satan: Skoro przechodzi przez punkt P i jest równoległy do f(x), to: g(x) = ax + b g(x) || f(x) ⇒ a = 3 P ∊ g(x) ⇒ 2 = a(−4) + b Reszta dla Ciebie.
18 lut 18:53
pike: wiem, pisalem szybko i nie napisalem "c". i nadal nie wiem co napisales wyzej.
18 lut 18:55
Satan: Skoro nie wiesz, to trzeba się trochę douczyć, bo to, co u góry napisałem nie jest skomplikowane. Pierwsza rzecz: szukamy funkcji liniowej, więc przyjąłem, że to będzie g(x) Każda funkcja liniowa przyjmuje postać y = ax + b, więc g(x) = ax + b Druga rzecz: funkcje g(x) i f(x) są równoległe, więc mają identyczne spółczynniki kierunkowe Trzecia rzecz: punkt P należy do wykresu funkcji g(x), bo g(x) przechodzi przez punkt P. Więc podstawiam współrzędne i wyliczam. W zasadzie masz układ równań z dwiema niewiadomymi, przy czym jedna niewiadoma jest oczywista. W takim wypadku pozostaje jedna(!) niewiadoma do wyliczenia.
18 lut 19:23
Krzysiek60: Ogolnie to y= a(x−x0)+y0 a=3 x0= −4 y0= 2 y= 3(x+4)+2 y= 3x+16
18 lut 19:27