Prawdobodobienstwo cd
Krzysiek60: Z talii 52 kart wyciagamy losowo jedna karte .
Zwracamy ja , talie tasujemy i wyciagamy druga karte
Oblicz prawdopodobienstwo ze choc raz wyciagnieta karta bedzie kierem
Czy prawdopodobienstwo byloby takie samo gdybysmy pierwszsej karty nie zwracali ?
18 lut 18:15
PW: Losowanie ze zwracaniem.
Zdarzeniami elementarnymi są dwuelementowe ciągi
(k1, k2), k1,k2∊{1, 2, 3, ..., 52},
a więc |Ω|=522.
Losowanie bez zwracania.
Zdarzeniami elementarnymi są dwuelementowe podzbiory
{k1, k2}⊂{1, 2, 3, ..., 52},
zatem |Ω|=52.51.
18 lut 18:40
Krzysiek60: PW
Wlasnie chcialem sobie to rozpisac tak
Przy jednokrotnym losowaniu
|Ω|=52
A'− oznacza zdrzenie ze nie wyciagnieto kiera
Zwracamy karte i losujemy jeszcze raz
|Ω|= 52
2
| | 52−13)2 | | 392 | |
P(A)= 1− |
| 2= 1− |
| |
| | 52 | | 522 | |
Prwdopodobienstwo gdybysmy nie zwracali karty wylosowanej nie bedzie takie samo
18 lut 19:04
Krzysiek60: mam pytanie
Czemu ze zwracaniem sa dwuelementowe ciagi , a bez zwracania dwuelementowe podzbiory ?
18 lut 19:13
PW: Dwukrotne losowanie ze zwracaniem nie da się opisać za pomocą dwuelementowych podzbiorów.
Zdarzeniem może być np. (13, 13), a to jest dwuelementowy ciąg, nie dwuelementowy zbiór (w
zbiorze elementy muszą być różne).
Dwukrotne losowanie bez zwracania może być opisane jako "wsadził łapę do zbioru i wyciągnął dwa
elementy"− pokazuje je jako wynik losowania nie nadając im porządku, a ponieważ są różne, to
wynik losowania jest dwuelementowym zbiorem.
18 lut 19:36
Krzysiek60: Dzieki PW
Mysle ze jescze bede mial okazje sie z tym oswoic .
18 lut 19:46