Prawdopodobienstwo
Krzysiek60: rzucamy trzy razy kostka
Oblicz prawdopodobieenstwo ze choc raz uzyskamy 5 lub 6 oczek
Ω= 6
3= 216
Niech A' oznacza ze nie uzyskamy 5 lub 6 oczek
| | 43 | | 64 | | 8 | |
P(A')= |
| = |
| = |
| |
| | 63 | | 216 | | 27 | |
18 lut 18:06
PW:
∼(p∨q)⇔(∼p∧∼q)
"Nieprawda, że uzyskamy 5 lub 6 oczek" jest równoważne zdaniu
"Nieprawda że uzyskamy 5 oczek i nieprawda że uzyskamy 6 oczek", czyli zwykłym językiem
A' − "Nie uzyskamy 5 ani 6 oczek".
Wiem, że nie zdajesz matury, ale jeszcze jedno: nie wolno pisać Ω=63, bo Ω to zbiór zdarzeń, a
nie liczba.
18 lut 18:16
Krzysiek60: Dzien dobry
PW 
czyli powinienem pisac
|Ω|= 6
3
18 lut 18:19
PW: Oczywiście. Poza tym liczyłeś dobrze (czyli rozumiesz to prawidłowo), ale zapis słowny w sensie
logicznym był zły.
18 lut 18:24