;(
Krzyś: Znajdź ciągi geometryczne, w których każdy wyraz począwszy od wyrazu czwartego zależy od trzech
wyrazów poprzednich w ten sposób, że dla k ≥1 zachodzi wzór:
ak+3 = 2ak+2 + ak+1 −2ak,
Dla tego ze znalezionych ciągów, który jest rosnący oblicz stosunek sumy trzydziestu pierwszych
wyrazów stojących na miejscach parzystych do sumy trzydziestu pierwszych wyrazów stojących na
miejscach nieparzystych przyjmując, że pierwszy wyraz tego ciągu a1 = 1 .
18 lut 17:59
g:
a
k*(q
3 − 2q
2 − q + 2) = 0 q = 2, −1, 1
| ∑a1 q2k−1 | |
| = q (oba sumowania dla k = 1 do 30) |
| ∑a1 q2k−2 | |
Odpowiedź: stosunek = 2.
18 lut 20:34
Krzyś: Jejku 😓 Przepraszam, ale czy mógłbym poprosić o jakieś wytlumacznie? Nawet skrótowe, bo w
ogóle to do mnie nie dociera...
18 lut 20:49
Mila:
ak − ciąg geometryczny
ak=a1*qk−1, q≠0 , a1≠0 korzystając z tego wzoru równanie ma postać:
a1*qk+3−1=2*a1*qk+2−1+a1*qk+1−1−2*a1*qk−1 /:a1
qk+2−2qk+1−qk+2qk−1=0 /:qk−1
q3−2q2−q+2=0
q2(q−2)−(q−2)=0
(q−2)*(q2−1)=0
q=2 i a1=1 ciąg rosnący
lub q=1 ciąg stały
lub q=−1 ciąg naprzemienny
2) suma − policzysz dalej sam ?
a1=1 , q=2
18 lut 21:22
Krzyś: Mila? Mogę poprosić o dalsze wyliczenie?
18 lut 23:41
Mila:
1) a
1=1, q=2⇔
a
n=2
n−1
2) Wartości kolejnych wyrazów ciągu a
n
a
1=1 ,
a
2=1*2=2
a
3=2*2=4
a
4=2
3=8
Tworzymy nowe dwa ciągi:
a
2,a
4,a
6,a
8.... b
1=2,q
1=4
a
1,a
3,a
5 ,.......... c
1=1, q
2=4
3)
| | 1−430 | | 2*(1−430) | |
Sb30=2* |
| = |
| |
| | 1−4 | | −3 | |
| | 1*(1−430) | | 1−430 | |
Sc30= |
| = |
| |
| | 1−4 | | −3 | |
=======================
18 lut 23:53