matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Zbieżność szeregu D'Alamberta
Anon:
∞
5
n
*n!
∑
n
n
n=1 Robię z D'alamberta
5
n
*5(n+1)!
n
n
lim
*
=
n+1)
n
*(n+1)
5
n
*n!
n−>
∞
5n
n
lim
=
(n+1)
n
n−>
∞
5n
n
lim
1
n
n
*(1+
)
n
n
n−>
∞
i tu pojawią sie problem bo po podstawieniu
∞
wychodzi mi
5
a 1
∞
to symbol nieoznaczony, i co wtedy?
1
∞
18 lut 17:54
Benny:
1
1
5
lim
n→
∞
(1 −
)
n
=
, więc Twoja granica jest równa
>1
n
e
e
18 lut 17:59
Anon:
Rzeczywiście, kompletnie zapomniałem o tym wzorze, dzięki!
18 lut 18:05