Echhh, zechciałby się ktoś tego podjąć?
Nikola: Wykaż, że dla każdej liczby całkowitej dodatniej n i każdej liczby rzeczywistej x prawdziwa
jest równość:
| | | | | | | |
x(1−x)n−1+2 | x2(1−x)n−2+3 | x3(1−x)n−3+ ... +n | xn=nx |
| | | | |
18 lut 17:54
Nikola: Przypominam się
18 lut 20:31
jc: n niezależnych rzutów monetą. Prawdopodobieństwo wypadnięcia reszki = x, orzełka = 1−x.
| | | |
Prawdopodobieństwo wypadnięcia k reszek = | xk(1−x)n−k. |
| | |
Lewa strona = średnia liczba reszek.
Średnia sumy = suma średnich = nx = prawa strona.
Dowodzimy równość pomiędzy wielomianami. Równość zachodzi dla nieskończenie
wielu x ∊ [0,1], co oznacza, że wielomiany po obu stronach są równe.
18 lut 21:18
PW: Skąd takie szatańskie skojarzenie? [teraz już wiem − to nx po prawej stronie, ale bądź
mądry...]
Ja tu kombinuję z funkcja tworzącą, coś mi się plącze, a tu ...
Malejemy do szeptu, Mistrzu!
18 lut 21:48
Adamm: | | | | | |
nx( | (1−x)n−1+...+ | xn−1)=nx(1−x+x)n−1=nx |
| | | |
18 lut 22:12
Adamm: | | | |
w ostatnim zamiast | , źle napisałem |
| | |
18 lut 22:15
jc: PW, podpowiedział mi na egzaminie mój wspaniały nauczyciel, no i zapamiętałem na zawsze.
18 lut 23:25