Stereometria
Kasia13: Sześcian ABCDA'B'C'D' o krawędzi a przecięto płaszczyzna przechodzącą przez srodku krawędzi BB'
i DD' i dzielącą krawędź AA' w stosunku 1:3 licząc od wierzchołka S. Oblicz pole przekroju .
Prosze o pomoc
18 lut 17:32
iteRacj@:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 7 | |
|KL|2=|NM|2=a2+[( |
| − |
| )a]2=a2+[( |
| )a]2= |
| a2 |
| | 2 | | 3 | | 6 | | 6 | |
| | 2 | | 1 | | 1 | | 7 | |
|NK|2=|LM|2=a2+[( |
| − |
| )a]2=a2+[( |
| )a]2= |
| a2 |
| | 3 | | 2 | | 6 | | 6 | |
|NK|=|KL|=|LM|=|NM| przekrój jest rombem
|NL|=a
√2=2|SL|
z tw. PItagorasa dla ΔKSL
| | 7 | | 1 | |
|KS|2=|KL|2−|SL|2= |
| a2−( |
| a√2)2 |
| | 6 | | 2 | |
| | 1 | | √6 | | √3 | |
więc PKLMN= |
| *a√2* |
| a= |
| a2 |
| | 2 | | 3 | | 3 | |
18 lut 22:51
iteRacj@: poprawka
|KM|=2*|KS|
| | 1 | | 2√6 | | 2√3 | |
P KLMN= |
| *a√2* |
| a= |
| a2 |
| | 2 | | 3 | | 3 | |
18 lut 23:21