Prawdopodobienstwo
Krzysiek60: Zadanie nr 28
Rzucamy 10 razy moneta
Oblicz prawdopodobienstwo ze choc raz dostaniemy orla
Milu nie chce zagladac do odpowiedzi bo chyba sa ale chcialbym przerobic te zadania do
36 bez zagladania do odpowiedzi
Wzorujac sie na przykladzie rozwiazym tam to bede musial policzyc prawdopodobienstwo zajscia
zdarzenia przeciwnego (czyli w ogole nie dostaniemy orla
P(A)= 1−P(A")
Rozumuje tak
Przy jednym rzucie moneta moge dostac orla lub reszke
wiec Ω= 210
NIe wiem jak mam policzyc P(A') .
18 lut 17:15
UczącySię: 2
10 wynika z tego że mamy 10 rzutów a opcje dwie − orła lub reszkę.
Ja to widzę jak takie drzewko, oczywiście nie będziemy rysować, ale popatrz:
Masz cały czas dwie gałęzie, jedna o i druga r.
O R
O R O R
O R O R O R O R
Jak można zauważyć nas interesuje ta skrajna gałąź po prawej, czyli same R−y.
| | 1 | |
Gałęzi jest 10, a prawdopodobieństwo wylosowania reszki wynosi |
| . |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
Więc P(A') = ( |
| )10 = |
| |
| | 2 | | 1024 | |
18 lut 17:24
Mila:
Pięter jest 10.
18 lut 17:35
Krzysiek60: | | 1 | | 1023 | |
P(A)= 1− |
| = |
| |
| | 1024 | | 1024 | |
18 lut 17:50