funkcja wymierna z parametrem
ko: | | | |
Dla jakich wartości parametru m, m ∊ R − {−3}, równanie |
| = 0 nie |
| | x+1 | |
ma rozwiązań?
Wyszło mi m ∊ (−2;2) jednak wydaje mi się, że to złe rozwiązanie.
yyh:
x ≠ −1
Δ < 0
| | 1 | | 4 | |
Δ = m2 − 4* |
| *1 = m2 − |
| |
| | m+3 | | m+3 | |
(m+3)(m
3+3m
2−4) < 0
teraz wyrazenie m
3+3m
2−4 = m
3−m
2+4m
2−4=m
2(m−1)+4(m
2−1) =
= m
2(m−1)+4(m−1)(m+1) = (m−1)(m
2+4(m+1)) = (m−1)(m
2+4m+4) = (m−1)(m+2)
2
(m+3)(m−1)(m+2)
2 < 0
narysuj krzywa i odczytaj...
PW: No źle (albo jak mówią doświadczeni nauczyciele − dobrze, ale jeszcze...).
| | f(x) | |
Równanie |
| =0, gdzie f jest funkcją kwadratową, nie ma rozwiązań gdy licznik nie ma |
| | x+1 | |
miejsc zerowych w ogóle (to zostało pokazane) albo gdy licznik ma jedno miejsce zerowe równe
−1,
to znaczy gdy
| | 1 | | 1 | |
|
| x2−mx+1= |
| (x+1)2 |
| | m+3 | | m+3 | |
x
2−m(m+3)x+m+3=x
2+2x+1
Trójmiany te są równe, gdy mają równe współczynniki przy odpowiednich potęgach, tzn.
m+3=1 i −m(m+3) = 2, m≠−3,
czyli gdy m=−2.
Sprawdzenie: dla m=−2 licznik ma postać
x
2+2x+1=(x+1)
2
− ma miejsce zerowe równe (−1), które nie należy do dziedziny równania, a więc nie jest
rozwiązaniem.