termodynamika
ewcia0003: W termosie znajduje się 200 ml wody o temperaturze 70 st. C.
Ile mililitrów wrzątku należy dolać aby po wymieszaniu otrzymać wodę o temperaturze 90 st.C?
Zaniedbaj pojemność cieplną termosu.
18 lut 15:42
qulka: 400ml
18 lut 17:19
UczącySię: Jakby to chcieć tak ładnie zapisać to:
Cw − ciepło właściwe wody
x1 − szukana wartość
Cw * (x1 + 200) * 90 = Cw * 200 * 70 + Cw * x1 * 100
90x1 + 18000 = 14000 + 100x1
4000 = 10 x1
x1 = 400
18 lut 17:37
aniabb: tak ładnie ładnie to
mzcwΔT1=mgcwΔT2
Vzdcw(Tk−Tz) =Vgdcw(Tg−Tk)
Vz(Tk−Tz) =Vg(Tg−Tk)
200(90−70)=x(100−90)
4000=10x
x=400
18 lut 23:06
Eta:

70*200+100*x= 90*200+90x
....................
x= 400 ml
18 lut 23:11
Eta:
A tak "matematycznie"

z narysowanymi (termosami ) "kubełkami"
18 lut 23:12
aniabb: tylko jak wrzucisz tam lód to tak matematycznie się nie da ... więc nie ma co się przyzwyczajać
19 lut 11:42