naszkicuj wykresy funkcji
Jakub : naszkicuj wykres funkcji:
a) f(x)= [x−3]
b)f (x)=[x] + 2
c)f(x)= sgn (9−x2)
d) sgn(x+2)
e) max (3; x−1)
f(x)= min (|2+x|; −2)
Jakby ktoś mógł to proszę wytłumaczyć jak się robi te wykresy. Z góry dziękuję!
18 lut 15:12
the foxi:
Pytanie 1:
Potrafisz rysować funkcje f(x)=sgn(x) oraz f(x)=[x]?
Pytanie 2:
Rozumiesz działanie funkcji max i min?
18 lut 15:25
Jakub : Nie umiem rysować właśnie, jestem noga kompletna z rysowania wykresów.

To chodzi o przypisanie zbiorowi elementu największego i najmniejszego? O to chodzi?
18 lut 15:31
the foxi:
| | ⎧ | −1 dla x<0 | |
| sgn(x)= | ⎨ | 0 dla x=0 |
|
| | ⎩ | 1 dla x>0 | |
http://pl.wikipedia.org/wiki/Funkcja_signum
[x] to po prostu część całkowita
979
Funkcja maksimum max(x;y) przyporządkowuje zbiorowi jego element większy, na Twoim przykładzie
3):
max(3;x−1)
musimy sprawdzić, kiedy 3 jest większe LUB RÓWNE x−1
3≥x−1 ⇔x≤4
więc:
| | ⎧ | 3 dla x≤4 | |
| max(3;x−1)= | ⎩ | x−1 dla x≥4 |
|
18 lut 15:42
the foxi:
Nadążasz na razie?
18 lut 15:43
Jakub : A to o to chodzi z tym x−em dobra, coś rozumiem na razie xd
18 lut 15:48
the foxi:
a)
f(x)=[x−3]
powstaje przez przesunięcie wykresu y=[x] od wektor v=[3;0]
czyli po prostu o 3 w prawo

b)
f(x)=[x]+2
powstaje przez przesunięcie wykresu y=[x] od wektor v=[0;2]
czyli po prostu o 2 w górę

c)
sgn(x) to innymi słowy funkcja zwracająca znak funkcji wewnętrznej, na przykładzie c):
f(x)=sgn(9−x
2)
9−x
2<0 ⇔ (−
∞;−3) ∪ (3;+
∞)
9−x
2=0 ⇔ x=−3 ⋀ x=3
9−x
2<0 ⇔ (−3;3)
| | ⎧ | −1 dla x<−3 oraz x>3 | |
| czyli nasz sgn(9−x2): | ⎨ | 0 dla x=−3 oraz x=3 |
|
| | ⎩ | 1 dla x∊(−3;3) | |
d)
robisz jak chcesz − albo przesuwasz sgn(x) o wektor v=[−2;0] albo sprawdzasz, kiedy x+2 jest
większe, a kiedy mniejsze od zera − na tym przykładzie nie trzeba tego rozbijać
| | ⎧ | −1 dla x<−2 | |
| sng(x+2)= | ⎨ | 0 dla x=−2 |
|
| | ⎩ | 1 dla x>−2 | |
A przykład f) zrób sam, potem tutaj sprawdzimy
18 lut 15:57
the foxi:
w przykładzie c) oczywiscie
9−x2>0 ⇔ (−3;3)
18 lut 15:58